10 startup-uri româneşti de urmărit în 2017
StartupCafe a făcut o selecţie de câteva startup-uri româneşti, care au deja experienţă în piaţă sau care abia s-au lansat, dar care au atras atenţia în 2016 şi merită urmărite îndeaproape şi în acest an.
Au obţinut finanţări importante anul trecut, au participat la competiţii dedicate startup-urilor, la nivel modial, au fost premiate, şi-au lansat produsele sau vor să se extindă şi în pieţele de afară.
1. TypingDNA
TypingDNA este o companie de securitate ce oferă servicii de identificare şi autentificare folosind algoritmi de inteligenţă artificială ce recunosc modul unic încare tastează o persoană. Aceste “biometrice de tastare” sunt cel mai nou mod de autentificare secundară în tranzacţiile online, urmând să îmbunătăţească şi săînlocuiască în viitor metodele actuale. Fondatorii acestui startup sunt Răul Popa, Cristian Tamas şi Adrian Gheară. Din primăvară anului, proiectul TypingDNA, iniţiat în 2014, la Oradea, a ajuns la stadiu de startup – cu un produs finit, testat şi o firma care are se află în discuţii cu diverşi potenţiali parteneri şiclienţi. Proiectul a obţinut anul trecut o importantă investiţie de la GECAD Ventures, fonde de investiţii condus de Radu Georgescu.
2. Enty
Enty este un proiect realizat de patru tineri de la Politehnică, cu ajutorul uni medic specialist ORL. Ideea lor a fost premiată cu 50.000 de dolari la una dintre cele mai mari competiţii internaţionale de inovaţie, Imagine Cup, organizată de Microsoft în Statele Unite. Fondatorii proiectului sunt Flavia Oprea, Iulian Matesica, Cristian Alexandrescu şi Daniel Rosner. Enty este un dispozitiv de dimensiunea unei monede care se aşează cu ajutorul unor hamuri elastice pe spatele pacientului şi ajută medicii la diagnosticarea problemelor de echilibru, problemelor urechii interne şi verifică şi postura pacientului. Dispozitivul ENTy – a cărui denumire vine de la Eear, Nose, Throat (ureche, nas, gât) – a fost deja testat cu ajutorul a 500 de pacienţi, de către medici.
3. Tracia
Tracia vrea să devină ”prima fabrică de rulote din România”. Iniţiatorul proiectului este Gabriel Bugnar, un fost producător TV şi proaspăt antreprenor. El a obţinut aproape 90.000 de euro, în două runde de finanţare, pentru proiectul unei mici fabrici de rulote ce ar urmă să fie construită în apropiere de Bucureşti. Cea mai recentă finanţare vine din partea Startarium Pitch Day, unde startup-ul a câştigat 70.000 de euro. Antreprenourl îşi propune să realizeze ofabrica de rulote cu două linii de produse (una pentru familişti, altă pentru tinerii pasionaţi de circuite ”la rulotă”) şi să obţină vânzări de minim 60 de bucăţi pe an pentru că operaţiunile să poată fi profitabile. Preţul unei rulote va fi de circa 10.500 de euro, fără TVA. Va putea fi cumpărată şi în leasing sau (eventual) printr-un program de tip ”Rabla” pentru rulote.
4. SmartBill
Trei antreprenori români, Ioana Hasan, Radu Hasan şi Mircea Căpăţînă, lansau în 2007 un program de facturare şi gestiune contabila, Smart Bill, pentru care au reuşit să obţină, anul trecut, o investiţie de 1 milion de euro din partea GECAD Ventures, condus de omul de afaceri Radu Georgescu, şi a fondului local de private equity Catalyst România. Tot anul trecut, soluţia locală de facturare fost transformată într-o soluţie de gestiune şi lansată şi în varianta cloud, după o investiţie de 750.000 de euro. De asemenea, Smart Bill anunţă că ţinteşte 50.000 de clienţi până la finalul anului 2020. În prezent, 40.000 de clienţi, de la la PFA-uri, la companii mici şi mijlocii, şi până la multinaţionale, din toate sectoarele de business, precum comerţ şi servicii, folosesc fie versiunea de facturare în cloud, fie versiunile mai vechi ale softului Smart Bill.
Citește mai departe pe startupcafe.ro…