Daniel Zugravu: Avem o Românie în dezvoltare care apreciază investitorii din diaspora
Opțiunea de eșec nu a intrat în planurile lui Daniel Zugravu, așa că are acum un hotel în Verona, același oraș în care și-a căutat timp de 3 luni de muncă, stradă cu stradă.
.
A pornit de acasă cu principii sănătoase de viață și chiar dacă provine dintr-o familie modestă, spune că nu i-a lipsit nimic și că a avut norocul să primească o educație aleasă de la părinții săi. A reușit să se pună pe picioare într-o țară străină, atunci când totul părea pierdut, iar ai săi nu i-au susținut decizia de a-și părăsi țara.
Daniel Marian Zugravu are 38 de ani și este din județul Suceava, oraș Salcea. Provine dintr-o familie numeroasă de 10 copii – șapte băieți și trei fete. Întrebat ce rol a avut familia lui în procesul de realizare a unei vieți mai bune, Daniel spune că: “În copilărie nu am dus lipsă de nimic. Eram mulți frați și surori, însă asta ne-a făcut viață și mai frumoasă. Părinții ne-au spus mereu să nu uităm să fim oameni buni, primind astfel o educație aleasă de a fi oameni școliți cu caractere exemplare și întotdeauna “cap și nu coadă”.
A moștenit pasiunea pentru meseria de mecanic auto de la tatăl său, însă recompensa financiară nu era suficientă pentru a oferi o siguranță familiei sale. La primul său loc de muncă nu i-au fost apreciate eforturile de a munci cu pasiune și dedicare, iar creșterea profesională nici nu era luată în discuție. A luat astfel decizia de a pleca într-o țară străină, unde un prieten i-a promis un loc de muncă. Așa a ajuns în Italia, Verona, chiar dacă părinții și familia s-au împotrivit plecării lui. Ajuns acolo, a descoperit că locul de muncă nu mai era valabil și că va trebui să părăsească apartamentul în care era găzduit. A rămas cu o geantă în fața unui hotel, singur într-o țară străină în care nu avea pe nimeni și nu știa nici limba.
Gândul pe care Daniel îl purta cu el încă din copilărie, că “poți face orice dacă vrei”, l-a făcut să nu accepte opțiunea unui eșec. Așa că a împrumutat o bicicletă, a cumpărat o hartă, iar timp de trei luni și-a căutat de muncă stradă cu stradă din Verona.
.
.
“Am ajuns sa parcurg ¾ din străzile Veronei înainte sa găsesc de muncă. Am lucrat mecanic aproape 10 ani ajungând șef de service al unei mari reprezentanțe din Verona. Știind că pot mai mult am hotărât să-mi deschid propriul meu service auto, să am angajații mei și să-mi creez un nume. Am mai împrumutat bani de la frații mei și cu ceea ce aveam am deschis în septembrie 2015 firma mea de reparații auto AutoZUG Service.
La început era un service mic dar în scurt timp a devenit al patrulea ca mărime și flux de clienți din Verona și provincie. Am avut și am angajați italieni dar și români, moldoveni, bulgari, argentinieni, marocani. Între timp pe lângă reparații auto, tractări 24h, închirieri mașini și vânzări de autovehicule, am dezvoltat și afaceri în domeniul imobiliar, fiind acum proprietarul unei societăți imobiliare CASA NOSTRA SRL care cumpără imobile din licitații și falimente cat și de la privat, le renovează apoi le valorifică prin vânzarea sau închiriere. Cea mai recentă afacere deschisă este în domeniul hotelier având un hotel în Verona lângă Centrul de expoziții din Verona (Fiera di Verona)”, ne povestește Daniel.
Între timp, a pus bazele și altor afaceri în Italia care i-au adus un profit bun, dar cea mai mare realizare, spune el, este familia sa – soția Mariana și cei cinci copii: David, Nadia, Ioana, Eva și Luca, care s-au născut în Italia și pe care îi aduce acum Acasă.
Depărtarea de casă l-a purtat mereu cu gândul la locul copilăriei și a suferit mult după despărțirea de frații și familia sa din România.
“Veneam acasă doar în august și atunci cu treburi și nu mă puteam bucura de ei. Părinții și frații mei au suferit mult și ei, iar tata nu a suportat niciodată ideea că are un copil printre străini. Familia mea era mândră de mine și de tot ce am realizat, dar de fiecare dată mă chemau acasă. David, băiatul cel mare are 14 ani, iar zilele acestea și-a făcut buletin românesc :), iar eu mi-am făcut două calcule: dacă mai trec 2-3 ani, acest copil născut în Italia va deveni un copil al Italiei.“
Daniel și-a dat seama că nu ar putea să își dezbine din nou familia și că nu ar putea să se întoarcă aici, știind că ai săi rămân în continuare într-o țară străină. A avut dintotdeauna dorința de a se întoarce acasă, dar nu fără copii, așa că anul acesta a luat hotărârea definitivă să se întoarca acasă, în Suceava, în orașul Salcea unde și-a construit deja o casă.
.
.
După toate experiențele pe care le-a trăit, revenirea acasă l-a făcut să înțeleagă că, indiferent de câștigurile financiare pe care le poți dobândi, sentimentul de Acasă nu îl poți găsi în mai multe locuri și că este important să punem în balanță toate aspectele care definesc într-un final succesul, din propria perspectivă. Acum este liniștit și împăcat cu alegerea sa și s-a întors în țară cu un mesaj pentru toți cei care trăiesc departe de România.
“Dacă ar fi să dau un sfat vreunui om de afaceri din diaspora, este că ar trebui să analizeze oportunitățile pe care le oferă astăzi România și va descoperi cu uimire că țara noastră s-a schimbat în bine, nu mai este ce a fost acum 10-15 ani. Avem o Românie în dezvoltare care apreciază investitorii din diaspora, iar românii au înțeles că în pribegia noastră printre străini am acumulat un bagaj de experiență benefică țării noastre, în general.
Sunt conștient că voi pierde mult financiar prin lipsa mea din Italia de la cele trei firme pe care le-am fondat, dar, pentru mine, nimic nu valorează mai mult decât familia. Am înscris deja copiii la școală, iar David a dat probele de admitere la Liceul de artă, secția Arhitectură din Suceava unde a fost și admis.
Prin întoarcerea mea acasă mă voi concentra și voi face tot ce-mi stă în putință ca să-mi susțin copiii în această schimbare majoră pe care am făcut-o. Știu că România nu este ca Italia din multe puncte de vedere, dar poate fi schimbată în bine de oamenii care își doresc un viitor mai bun pentru copiii lor, fără ca aceștia din urmă să fie constrânși să ia calea străinătății.”, spune Daniel despre lecțiile pe care le-a învățat de-a lungul experienței cu străinătatea.
.
.
Daniel a participat la prima ediție Repatriot Summit, din 2016, când a întâlnit, zice el, oameni frumoși și binevoitori să-i sprijine pe cei care doresc să se întoarcă Acasă, în România. “Informațiile primite frecventând și urmărind activitățile Repatriot, m-au învățat cum, când și unde trebuie investit în România. A sta la masă oamenilor de afaceri “Top 100 de Români de Pretutindeni ” care au un scop comun – acela de a investi în România, a discuta și a împărtăși idei și metode de business este ceva inestimabil de important.
Mulțumesc și sunt recunoscător în mod special domnului Marius Bostan, care a semănat în mine dorința de a mă întoarce acasă, m-a încurajat în planurile de investiții în România, fiind disponibil în orice moment cu sfaturi și informații utile.”
Între timp, Daniel a deschis deja două societăți în România și are de gând să dezvolte afacerea familiei sale care se ocupă cu apicultura, înființând un depozit de miere de albine și o linie de îmbuteliere mai performantă, pentru a putea vinde produse apicole marca ApiZUG pe rafturile magazinelor din toată țara. “În acest moment, 90% din mierea produsă de familia Zugravu – și vorbim de peste 120 tone anual – ia strada exportului.
.
.
Acum, Daniel e aproape pregătit să deschidă în Vama, din județul Suceava, un complex turistic cu pensiune și câteva zeci de căsuțe la munte, pentru că Bucovina este frumoasă și trebuie să știe câți mai mulți acest lucru. “Cred că turismul în județul Suceava trebuie mult dezvoltat pentru că avem ce arăta lumii, iar din experiența personală, aducând mulți oameni de afaceri italieni și nu numai, în Bucovina, aceștia au rămas plăcut impresionați și o parte dintre ei și-au exprimat dorința chiar de a cumpăra o casă aici în România.“
Orașul Verona din Italia, care l-a găzduit pentru mai bine de 18 ani este un oraș turistic. Este orașul iubirii avându-i pe Romeo și Julieta, Arena di Verona, Lago di Garda, lac sau munte, tare apreciate de turiști. Oraș în care Daniel a venit cu o profesie și a plecat cu alta. L-a învățat că e important să studieze, să caute oportunitățile și beneficiile care le oferă zona și orașul în care locuiește. De aceea a deschis un hotel în Verona și e tare mulțumit de alegerea făcută. “Vin acasă la Suceava, în frumoasa mea Bucovină și fac la fel“, ne promite Daniel Zugravu.