Juranda Kirschner
De la Paris în provincia buzoiană: Terra Carpatica – un concept inedit pentru turismul gastronomic
Juranda Kirschner a revenit în România, după mai mult de 10 ani în străinătate, și și-a transformat hobby-ul în pasiune, cu un concept culinar ce reinventează bucătăria tradițională românească. Acum, după 5 ani de activitate, firmele din top 100 în România vin spre regiunea buzoiană pentru teambuilding-uri culinare oferite de Terra Carpatica.
Juranda și soțul ei sunt economiști la bază. Au lucrat amândoi, până să revină în România, ca și consultanți pentru proiecte de dezvoltare internațională. Călătoriile numeroase și viața cu un bagaj la ușă i-a împins să i-a decizia de a-și schimba activitatea.
Juranda, bucureșteancă de origine, a studiat și lucrat mai mult de 10 ani în Wroclaw (Polonia), Paris și Bavaria. S-a întors în 2009 în România împreună cu soțul său, Thorsten, de origine germană. În 2011, s-au mutat din București spre regiunea buzoiană, acolo unde își are rădăcinile o parte a familiei Jurandei.
Au hotărât atunci împreună să se implice 100% în promovarea și dezvoltarea turistică a judeţului Buzău. Au înființat Asociația de promovare și dezvoltare a județului Buzău – TravelBuzau. Așa a început povestea Jurandei în România.
Au achiziționat și renovat un conac neo-brâncovenesc în Răteşti, comuna Berca, nu departe de Vulcanii Noroioși. În același an au înființat Terra Carpatica SRL, firmă ale cărei activități sunt concentrate în jurul turismului gastronomic. Baza înființării acesteia a fost lipsa unei oferte gastronomice de calitate pentru vizitatorii regiunii buzoiene.
În 5 ani, Juranda a dezvoltat un portofoliu de oferte culinare bazat pe conceptul slow food, ce cuprinde tururi culinare, cursuri de gătit, catering și organizare de evenimente culinare. Hobby-ul ei simplu s-a dezvoltat, ajungând la pasiune culinară. A creat rețete noi pe baza preparatelor tradiționale, influențate de izuri din întreaga lume. După 5 ani, Terra Carpatica se bucură să numere printre clienții săi firme ce se regăsesc în top 100 în România, pentru care organizează teambuilding-uri culinare în zona Buzăului.
Conceptul slow food stă la baza tuturor preparatelor. Juranda folosește numai produse proaspete, sezonale, regionale şi de foarte bună calitate. Lucrează cu ferme locale selectate, mici producători, vânători şi producători de vin din regiune, legume din propria grădină sau bunătățuri culese de prin pădurile buzoiene: ciuperci, ierburi aromatice și trufe (aurul negru buzoian).
În 2015 a demarat propria linie de produse artizanale – “Rafinețuri”. Dulcețurile sunt produse la sediul Conacului Grigorescu din Rătești. Se folosește numai de fructe, legume, ciuperci și ierburi aromatice din pădurile înconjurătoare, livezi și grădina proprie.
Pe viitor Juranda plănuiește să completeze proiectele culinare. Unul dintre ele va demara în cursul acestui an și anume Conacul Grigorescu – sediul al Terra Carpatica – va găzdui cursuri de gătit și private dining-uri.
Pentru mai multe informații puteți vizita terracarpatica.com sau pagina de facebook Terra Carpatica.