IA sursă de dezvoltare pentru România
LIVE VIDEO
—
Inteligenţa Artificială are deja un rol foarte important în economia globală și la nivel european se discută intens Carta Albă a Inteligenței Artificiale. RePatriot AI este conectat cu specialiști din mai multe organizații profesionale și de afaceri.
EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST VREA SĂ VORBEASCĂ CU O SINGURĂ VOCE DESPRE CARTEA ALBĂ A INTELIGENȚEI ARTIFICIALE A UNIUNII EUROPENE.
La inițiativa Confederația de Industrie a Republicii Cehe pe 27 Mai s-au reunit pentru a doua oară reprezentanți ai 14 asociații de angajatori și platforme de inteligență artificială din nouă țări din Europa Centrală și de Est pentru a discuta o poziție comună privind Cartea Albă privind inteligența artificială.
Participanții, care s-au întâlnit în formatul AI Challengers, au convenit că ar trebui să vorbească cu o singură voce pentru a fi mai bine auziți și astfel intenționează să prezinte poziția în comună înainte de sfârșitul perioadei de consultare din 14 iunie. Datorită pandemiei, întâlnirea a avut loc online.
Bazele pentru cea de-a doua întâlnire a AI Challengers au fost puse după evenimentul de succes de la Praga din februarie 2020, care a avut ca rezultat o declarație comună care a prezentat cinci recomandări Comisiei Europene. De atunci, agenda inteligenței artificiale a devenit și mai importantă și odată cu apropierea rapidă a termenului de consultare publică, platforme naționale importante din domeniul AI s-au întâlnit din nou pentru a găsi cel mai bun teren pentru poziția lor comună. Reglementarea AI va modela inevitabil competitivitatea companiilor din UE și ar putea contribui semnificativ la creșterea economică, dacă este abordată într-un mod corect.
Reprezentanții Republicii Cehe, României, Slovaciei, Poloniei, Lituaniei, Letoniei, Bulgariei, Ungariei și Croației s-au concentrat în discuția pe teme care variază de la abordarea adecvată a AI cu risc ridicat, la definiția AI în sine, până la problemele privind răspunderea. În conformitate cu declarația comună emisă anterior, aceștia au subliniat necesitatea de a evita crearea unei noi legislații conflictuale și complexe. S-a insistat pe concentrarea pe fundamentele existente, care ar trebui să fie suficiente pentru a permite domeniului AI să se dezvolte și să aducă prosperitate.
România a fost reprezentată de Marius Bostan – antreprenor și fost ministru al comunicațiilor și societății informaționale prin RePatriotAI – platformă din cadrul Romanian Business Leaders. „Claritatea definițiilor și o explicitare cât mai exactă a riscurilor și răspunderilor este importantă pentru a nu bloca dezvoltarea domeniului. Este important să păstrăm flexibilitatea în interpretarea legală și să colaborăm cu practicienii pentru a elabora reguli care pot fi aplicate din perspectivă tehnică”
„Europa este bine poziționată să joace un rol de lider în cercetarea și aplicarea în practică a AI dar totuși trebuie să implicăm și mai mult țările noastre în procesul de luare a deciziilor, pentru a asigura că noul regulament va stimula companiile AI din Europa, nu le va încetini”, a subliniat Milena Jabůrková, vicepreședintele Confederației Industriei din Cehia, chiar în remarcile sale de deschidere.
După schimbul de idei din 27 mai a urmat o perioadă de lucru și de negociere pentru finalizarea poziției comune. Termenul de finalizare asumat este de 12 iunie pentru depunerea la Comisia Europeană se intenționează organizarea unei conferințe online pe 16 iunie pentru a prezenta poziția factorilor de decizie de la Bruxelles.
Inteligența Artificială, o valoare în vieții oamenilor și în continuitatea activităților economice
În contextul creat de pandemie Inteligența Artificială și-a dovedit valoarea pe care o poate avea în protejarea sănătății și vieții oamenilor, dar și în continuitatea activităților economice. Ne adaptăm continuu inițiativa de susținere a unei strategii de țară pentru IA și lucrăm la a îmbunătățirea propunerilor făcute până acum. Dorim să ne asigurăm că România este capabilă să folosească toate capacitățile oferite de înalta tehnologie și de profesioniștii săi, oriunde ar fi ei în lume.
În 18 iunie vă așteptăm la o Masă Rotundă on-line, organizată de RBL-RePatriotAI! Avem alături deja prezența considerabilă a unor personalități din mediul de afaceri, administrație, mediul universitar și de cercetare, români din țară și din afara granițelor.
Ne dorim o întâlnire în care să schimbăm idei despre ce am făcut în ultimul an, despre noi produse, cercetări, politicile discutate recent la nivel european și despre impactul dezvoltării și aplicării IA în afaceri, administrație și în viața de zi cu zi. Formatul propus este similar cu cel de la Masa Rotundă de anul trecut, cu intervenții/prezentări de maxim 7’ care să fie concentrate pe una sau mai multe din următoarele tematici:
- Soluții și cercetări proprii, recente și cu impact semnificativ în dezvoltarea domeniului IA
- Politici publice recente la nivel național și european și impactul asupra societății
- Sugestii și propuneri de proiecte specifice pentru Strategia de IA a României
Agendă: vom avea două sesiuni cu intervenții ale reprezentanților autorităților publice, companiilor, mediului academic și de cercetare.
13.45 – 14.00 – Conectare
14.00 – 14.15 – Deschidere și Introducere
14.15 – 15.30 – Sesiune 1
15.30 – 15.40 – Pauză
15.40 – 17.00 – Sesiune 2
17.00 – 17.30 – Concluzii. Pașii Următori
Vă rugăm să confirmați participarea prin completarea formularului https://bit.ly/RePatriotAI, până cel târziu pe 14 iunie.
Prezentările sunt așteptate la office@repatriot.ro până pe 16 iunie. Decizia asupra programului și ordinii prezentărilor acceptate va fi luată pe 17 Iunie de Comitetul de Organizare. Pentru orice altă informație sau oportunități de sponsorizare pentru susținerea acțiunilor noastre, ne puteți scrie la aceeași adresă.
Potențialul Inteligenței Artificiale este imens pentru dezvoltarea afacerilor, comunităților și în general pentru îmbunătățirea vieții românilor. Romanian Business Leaders – RBL, prin RePatriot a inițiat procesul de elaborare a Strategiei privind Inteligența Artificială conform principiilor de generare și asumare a proiectelor în RBL. Demersul nostru are printre obiective contribuția la setarea unei viziuni, a unor direcții naționale de dezvoltare a soluțiilor și tehnologiilor de inteligență artificială, a proiectelor care ar aduce o viață mai bună pentru români, alături de generarea unor mecanisme care să încurajeze întoarcerea și oferirea de oportunități specialiștilor și în țară.