Oana Pîrvan
Atelierul Acul și Ața, afacere demarată într-un moment de cumpană din viața antreprenoarei, în anul 2010, în urma pierderii slujbei.
„Am creat un costum popular pentru mine și de acolo a pornit tot ceea ce eu fac astăzi. După ce am cusut primul costum, creat de mine și de mama mea, colegi de-ai mei și-au dorit să le cos eu un costum popular… și așa mi-am dat seama că aș putea să îmi asigur veniturile de care aveam nevoie. Am renunțat la muzica populară, cânt doar din plăcere și toată atenția și tot timpul meu s-a îndreptat spre această artă de a coase”, afirmă Oana Pîrvan.
Începutul a fost greu, din fonduri proprii și cu credit bancar. Lucrau doar ea cu mama ei, iar sediul întreprinderii era în casa construită de Oana, împreună cu soțul său. Aceeași casă juca rol de cămin, atelier și expoziție pentru toate costumele pe care le crea.
Inițial, antreprenoarea nu s-a bucurat de sprijin, persoanele din jurul ei erau reticente în privința reușitei unei astfel de afaceri și la posibilitatea de a primi finanțare. Deși nu a fost un drum ușor și s-a lovit de scepticismul celor din jur, Oana a perserverat și a găsit soluții de promovare pentru a-și face cunoscută afacerea și a o dezvolta. La început i-a fost greu, atât cu clienții, cât și cu forța de muncă.
Oana povestește că pentru a-și face cunoscute costumele populare lucrate în atelierul ei a dus câteva astfel de costume la un magazin din Severin, apoi la un mall din Timișoara, iar ulterior, a început să participe la licitații organizate de diverse primării de comune (Ponoarele, Garla Mare – Mehedinți, Danciulesti – Gorj), dar și alte organizații muzeul Porțile de Fier, Fanfara din comuna Godeanu.
„În anul 2010, eu, mama mea și încă o femeie lucram și nu reușeam să mai facem față comenzilor pe care le aveam. Nu erau exagerat de multe, dar lucrând doar manual, nu puteam să facem o cantitate foarte mare. Și atunci am adus o persoană, și încă o persoană, casa mea devenind practic un loc în care nu se locuia decât la etaj, iar la parter era totul plin de ațe, de fire, de materiale”, spune Oana Pîrvan.
Pentru că avea nevoie de un spațiu mai mare pentru desfășurarea activității și nu dispunea de banii necesari, s-a gândit să scrie un proiect pentru obținerea unor fonduri europene. „Nu știam ce documente îmi trebuie și ce urmează după aceea și am contactat o firmă de consultanță și așa am reușit să realizez în comuna mea un atelier”, spune Oana Pîrvan.
Antreprenoarea a obținut o finanțare PNDR pentru construirea atelierului Acul și Ața, dar și pentru achiziționarea unor utilaje (mașini de cusut și surfilat folosite la pantaloni, veste, haine). Dacă în anul 2010 cifra de afaceri era 150.000 lei, ulterior, Oana Pîrvan, spirit hotărât și întreprinzător și-a propus triplarea cifrei de afaceri în doi ani și distribuirea produselor în toată țara.
„Cel mai important lucru pentru a avea succes este să ai încredere și să-ți placă ceea ce faci; principii etice și morale solide și, nu în ultimul rand, cunoștințe în domeniul antreprenoriatului.
Sfaturile pe care Marius Bostan, inițiatorul proiectului RePatriot, mi le-a dat în anul 2012, eu le-am ascultat, le-am luat în seamă și am încercat, cât am putut, să le pun în practică. Am reușit să îmi aduc o soră care era plecată în străinătate înapoi în țară.” (Oana Pîrvan, Atelierul Acul și Ața)
Afacerea s-a dezvoltat, an de an comenzile au crescut, echipa s-a mărit, iar astăzi Oana Pîrvan conduce un atelier de costume populare românești, lucrate manual cu o echipă de 23 de persoane și este încrezatoare în viitorul afacerii ei.
Citește articol integral aici.
Sursă: FNTM.RO
Contact
Oana Nicoleta Pîrvan
Acul și Ața, Ponoarele, județul Mehedinți
Telefon: 0732155019
oana.ponoarele@yahoo.com
Magazin online